Met voetballen kreeg ik een ellenboog op mijn neus. Omdat ik niet goed kan ademen moet ik een operatie ondergaan. Hierdoor staat mijn neus ook nog is scheef. Nu heb ik een indeuking aan de linkerkant. De operatie ga ik zeker doen omdat ik niet goed kan ademen. Ik vroeg aan de dokter of hij mijn neus weer kon rechtzetten, als antwoord zei hij dat dat niet kon. Wat wel kan is dat hij mijn neus aan beide kanten gelijk maakt. En dan waarschijnlijk een stukje wegsnijden. Mag ik een plastische chirurgie ondergaan om mijn neus weer recht te laten zetten die door een ongeval nu scheef staat?


Allereerst moeten we duidelijk vermelden dat het verboden is om een plastische chirurgie te ondergaan om de schoonheid te verfraaien. De situatie is echter anders voor degene die een legitiem en redelijk excuus heeft. Zoals iemand met een aangeboren afwijking. Degenen die een lichamelijk gebrek hebben opgelopen na een brand, verkeersongeval of soortgelijk ongeval, behoren ook tot die groep. Met andere woorden, een persoon met een dergelijk gebrek lijdt aan psychische problemen in de samenleving, voelt zich minderwaardig en het schaadt zijn persoonlijkheid. Als dit men onwaardig en lelijk maakt, dan is het wegwerken van zo'n gebrek een soort behandeling.[1] Diegenen met dergelijke gebreken, kunnen gerust een plastische (esthetische) chirurgie ondergaan.

Het is ook toegestaan om een oplossing op te zoeken als er een probleem is opgetreden dat de gezondheid kan schaden. Allah (swt) heeft het ons niet moeilijk gemaakt in ons religie. In de hadis, waarvan we de bron hierboven hebben gegeven, wordt deze kwestie verduidelijkt. Met andere woorden, als plastische chirurgie en veranderingen aan het lichaam worden gedaan met de bedoeling om het te verfraaien, dus niet met de bedoeling om gebreken weg te werken, wordt het haram. Het is toegestaan als het wordt gedaan om het te normaliseren met als doel om schade en lelijkheid te herstellen.

Conclusie: dienovereenkomstig is er islamitisch geen bezwaar tegen de procedure die u zult ondergaan met het oog op een behandeling.

Footnotes

  1. ^ Zie Umdetil-Kari, 22:63; el-Kardawi, Helal en Haram in Islam, p. 103

Gerelateerde vragen